Hai să vorbim despre conexiunile criptate la internet. Sigur, s-ar putea să nu sune interesant, dar fără ele, lucruri precum detaliile noastre financiare, istoricul medical și problemele personale ar fi toate vizibile pentru furnizorii de internet sau chiar pentru cei din aceeași rețea ca și tine. Fără conexiuni sigure, când verifici extrasul de cont bancar într-o cafenea, altcineva care stă în colțul opus ar putea vedea aceleași date pe care le vezi și tu!

O astfel de interceptare este împiedicată prin vizitarea unui site web printr-o conexiune securizată numită HTTPS. Când accesezi un site care folosește HTTPS, numai domeniul site-ului web este vizibil (de exemplu, partea „google.ro”), nu conținutul paginii în sine sau orice alte date, cum ar fi termenii de căutare pe care îi poți trimite cu ea sau ce testezi în pagină după ce se încarcă. Atâta timp cât conexiunea ta este criptată, tot ceea ce urmează după numele domeniului nu poate fi văzut de niciun server între tine și site-ul Web.

Deci, cum poți să te asiguri că utilizezi o conexiune securizată? Din păcate, acest lucru se bazează pe site-urile web care au capacitatea de a oferi acest lucru, dar, din fericire, este ușor de verificat! În browserul tău web (programul pe care îl utilizați pentru a vedea site-urile web), caută doar un lacăt închis sau textul „https” (și nu doar „http”) în bara de adrese din partea superioară a browserului.

secure-https

Vestea bună este că acum peste 60% din traficul web este criptat. Cu alte cuvinte, majoritatea site-urile pe web folosesc conexiuni criptate. Cu toate acestea, nu toate site-urile te trimit în mod implicit la versiunea lor sigură (adresa care începe cu https://), așa că îți recomand să utilizezi extensia pentru browser HTTPS Everywhere, Această extensie forțează automat o conexiune securizată https atunci când există una disponibilă.

Pe final îți recomand să ai grija unde îți stochezi parolele. Nu e recomandat să le ai notate pe o hârtie care poate fi găsită de oricine.

Pentru o generare și o securizare mai bună a parolelor voi reveni cu altă postare în curând.