Ín 2020 NASA va trimite un elicopter pe Marte. Acesta va călători împreună cu noul vehicul de explorare în misiunea agenției Mars 2020 , programată pentru lansare în iulie 2020, pentru a demonstra viabilitatea și potențialul vehiculelor mai grele decât aerul pe planeta roșie.

Odată ce vehiculul de explorare se află pe suprafața planetei, se va găsi o locație adecvată pentru a scoate elicopterul din vehicul și pentru a așeza elicopterul pe sol. Vehiculul de explorare va fi apoi mutat departe de elicopter la o distanță sigură de la care va transmite comenzi.

În lipsa posibilității de a controla elicopterul în timp real acesta este conceput să primească și să interpreteze comenzi de la sol și apoi să zboare misiunea pe cont propriu.

Perioada de teste de zbor va dura 30 de zile și va cuprinde până la cinci zboruri cu distanțe de zbor mai mari, până la câteva sute de metri și durate mai lungi de 90 de secunde. La primul său zbor, elicopterul va face o scurtă urcare verticală la 3 metri, unde se va deplasa timp de aproximativ 30 de secunde.

Mars 2020 va fi lansată pe o rachetă Atlas V de la baza Cape Canaveral din Florida și se estimează că o să ajungă pe Marte în februarie 2021.